Efterårets farvenuancer bygger på de livsprocesser, der foregår i naturen. Hvis du betragter årstidernes farveskift, vil efteråret have sin helt bestemte farvestemning. De før så grønne blade, begynder en farveforvandling henimod gule, orange og rødbrune nuancer i træerne. En kølig frisk brise begynder at blande sig med den varme milde vind. Hele sommerens lette og lyse stemning går hen imod en mere indadvendt og koldere tid

I naturen er der farver overalt, som du kan forbinde dig med gennem iagttagelse og sansning. Himlens farver som lette og strålende og jordens som mørke og tunge. Overalt en skiften i farver. Ja, farverne ændre sig hele tiden i naturen, hos dyr og mennesker og dermed kvaliteten i kraften bag farven. I efteråret kan du eksempelvis “bade” i orange-røde stemningen og mærke hvad disse farver efterlader af stemninger og farvekvaliter i dig. En rejse ind i efteråret farveharmonier, som kan sætte sine aftryk i dine malerier.

Du kan undersøge efterårets farvenuancer gennem en sansning af bladene i skoven. Mærk, duft og iagttag alle de mange farvenuancer på bladets overflade. Du kan lette din farvehukommelse ved at tage foto af bladene. Her til evnstre er nogle eksempler på farvenuancer fra efteråret blade.

Overfør dine sanseindtryk til papir eller lærred
Disse sanseindtryk af farvenuancer kan du arbejde med i dine malerier. Og måske vil du iagttage en sjæleligt og følelsesmæssigt forbindelse med naturens rytme i årstidernes skiften. Du kan undersøge en farve ad gange, så du opnår en farvefordybelse og forståelse af de enkelte farveklanges kvaliteter. Dernæst kan du udvide til to farver og dernæst tre farver på papiret. På den måde kan du arbejde med to og tre klange i efterårets farvenuancer, og opleve hvad farverne gør ved hinanden, når de sættes samme i forskellige farvekombinationer.

Disse to en-klangs billeder er malet på opspændt akvarelpapir med Stockmar plantefarver, som giver den bedst mulige gengivelse af naturens farvenuancer. Lag på lag kan du arbejde med at frembinde en mere og mere fortættet farvenuance frem på papiret.

Læs også blogindlægget Lær at male abstrakt

 

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen.

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download din e-bog her