KUNSTBLOGGEN

LÆR AT MALE ABSTRAKT

Lær at male abstrakt er en malemetode, du kan lære ved at åbne dine sanser. Sanserne er det redskab, du skal bruge for at kunne navigere i den abstrakte verden. Helt overordnet er der to store hovedindgange til et arbejde med abstrakt maleri – en mere spontan og ekspressiv til en mere gennemreflekteret orden udtrykt i geometriske former. Men uanset hvilken abstrakt retning, du vælger, skal du bruge dine sanser.

Hvis du eksempelvis går på en kunstudstilling og betragter malerier, vil du højst sandsynlig i første omgang fange et maleri med dine øjne. Hvis du så ikke genkender motivet ud fra en fysisk genkendelig form, må du åbne andre sanser for at undersøge om der skulle være en anden indgang til maleriet.

Det kan være, du gennem at lytte til farvernes klange, kan komme til en oplevelse af billedet. Det kan være du gennem din kropsfornemmelse, kan mærke hvordan billedet påvirker dig og dermed opstår der en åbning til malerier. Mulighederne er mange, men det er din evne til mangeartet sansning, der afgør om du kan opleve og sanse det abstrakte maleri både som betragte og skaber af kunstværker

Sådan kan du arbejde med abstrakt maleri

Når du skal i gang med at male et abstrakt maleri, kan du både tage afsæt i en konkret ydre genstand, som du skaber en abstraktion omkring eller du kan tage afsæt i din indre verden. I begge tilfælde skal du sanse og opleve din ydre eller indre verden med din føle, smags, lugte, høre, syns, føle, balance og muskelsans.

Ønsker du at arbejde med din indre verden, kan du tage afsæt i dine tanke, følelser og din krop. Hvis du eksempelvis tager afsæt i dine kropsfornemmelse lige nu, kan du sikkert mærke en hel masse impulser. Det kan være en fornemmelse af  uro, tyngde, lethed, bevægelse, ubalance, balance osv.

Udtryk fornemmelsen af bevægelse på lærredet
Fornemmelse af bevægelse kan være et udgangspunkt for et abstrakt maleri. Du skal mærke denne indre fornemmelse og impuls af bevægelse. Derefter tage du en beslutning om hvilken farve, der i vibration og energi, kan udtrykke denne fornemmelse af bevægelsen.

Sæt da penslen på lærredet og lad denne bevægelses energi blive overført fra din krop ud igennem din pensel til lærredet. Tænk ikke i første omgang over hvordan billedet ser ud. Men koncentrer dig om der er overensstemmelse mellem  fornemmelsen af bevægelse inden i din krop, at den stemmer overens med den fornemmelse, du oplever på dit lærred.

Hvis du vil have mere inspiration i forhold til abstrakt maleri, kan du også læse blogindlægget “3 tips til komposition i abstrakt maleri”

 

lær at male abstrakt

abstrakt kunst, egentlig billedkunst, der fremhæver væsentlige, karakteristiske eller alment kendetegnende træk på bekostning af uvæsentlige og individuelle detaljer. Men udtrykket har i praksis altid været anvendt om kunst, der “ikke forestiller noget”, dvs. er sammensat af former og farver uden direkte genkendelig forbindelse til den ydre virkelighed — det, der også betegnes nonfigurativ kunst. (Gyldendal, Den Store Danske)

Ikke tilgængelig pt…