Find din stil, kan være en ganske stor udfordring for mange malere specielt for kunstnertypen,  der arbejder ud fra indre impulser, ideer eller intuitivt. Du kan måske genkende denne problematik med manglende stil eller sammenhæng i dine malerier, så læs denne artikel om at skabe stil og retning i dine maleriet?

Når du er interesseret i dette spørgsmål om stil i din maleproces, er det fordi, du nu er nået til det stadium, hvor du billedligt talt har været “verden” rundt i dit maleriske udtryk.

Du skal til at finde et ståsted i dit kunstneriske udtryk hvor du er genkendelig for dig selv og andre. Du kan godt have forskellige stilperioder igennem et helt liv men i første omgang skal du først lære at skabe et ensartet kunstnerisk udtryk.

Et fælles udtryk, så du får skabt dig en stil med genkendelige karakter og fællestræk. Sagt på en anden måde skal du vælge dig et ståsted, hvor du samler hele din kunstneriske viden og erfaring og sorterer i den. Hvad er godt og hvad er skidt og hvad er lykkedes ?

Find din stil, sådan gør du?

Du skal til at forholde dig mere analytisk til alle dine malerier og tage bevidste beslutninger om, hvor vil du hen i din maleriske proces, så du kan samle dig til en bestemt stil. Begrebet stil kan defineres som; “Den særlige måde, hvorpå noget udføres” . Er formerne kantede eller bløde? Hvilke materialer er anvendt og hvordan? Hvilke teknikker er anvendt osv..

Når du har stillet og besvaret spørgsmålene, har du nu en bevidsthed om, hvad kvaliteter du vil have med i dine fremtidige billeder og hvordan de skal udføre på lærredet. Du har eksempelvis fundet ud af, at du bedst kan lide de brunlige nuancer. Du vil male med akrylfarver samt bruge maleteknikken lag på lag i forhold til blomstermotiver. Så har du allerede en pejling, hvordan du skal opbygge dig en stil. Du skal nu koncentere dig om at fuldføre de valg, hvad angår teknik, metode, farver osv. Det kan være en stor udfordring for en maler, der lade sig opsluge af maleriets impulser og arbejder i de ubevidste lag i maleprocessen

Konkret stiller du dine malerier op på en række og begynder at kikke på den hver især og som en helhed. Du kan stille dig selv spørgsmålene;

1) Hvilke motiver arbejder jeg med?

2) Er der nogle af de motiver, jeg holder mere af end andre?

3) Hvilke teknikker anvender jeg?

4) Hvilket farveunivers kan jeg bedste lide?

5) Hvor hænger motiv og teknik sammen?

6) Hvilke materialer fungere godt sammen med en bestemt teknik?

7) Er jeg form eller flade maler?

I det følgende kan du følge de 3 trin nedenfor for at opnå et ensartet kunstnerisk udtryk
Du køber 3 lærreder, som du vil arbejde på i sammenhæng.

TRIN 1

Du starter med at male 1 time på lærred nr 1. med de farver, teknikker, malemiddel og motiv, du nu i din analyseproces, har fundet ud af, skal danne rammer om din nye stil. Når du har malet en time, træder du tilbage og betragter dit billede i 10 minutter.

TRIN 2

Så går du videre til lærred nr 2 og maler  1 time, hvor du stadigvæk holder dig til din beslutning om teknik, farvevalg osv. Dernæst betragter du det billede i ti minutter.

TRIN 3

Du går videre med lærred nr 3, som du arbejder ud fra sammen ramme. Tilsidst skulle du gerne stå tilbage med  3 malerier, der hænger sammen i farvevalg, teknik, malemiddel og med et varieret motiv, som tilsammen skal skabe din stil. Nu har du fundet din stil, som du så kan arbejde videre med i en periode indtil du går over til en ny stilperiode.

Læs også blogindlægget Lær at male abstrakt

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen.

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download e-bogen her >

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Emelia er en knaldhamrende dygtig kunstner. Jeg var først og fremmeste tiltrukket af hendes egne malerier, især de mere vilde og kraftfulde. Som underviser har hun en evne til at få alle til at føle sig godt tilpas i hendes varme og lattermilde selskab. Hun er vidende og inspirerende med en rar måde at formidle på. Hun har fat i sig selv, kender modstanden i maleriet og fik alle på kurset videre, uanset vores individuelle tekniske niveau, forudgående kunstneriske forståelse og retning.”

Siri Reiter 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har opdaget en hel ny verden sammen med dig. Du præsenterede mig for ægtempera. Indtil da havde jeg arbejdet med akryl. Du lærte mig om farveflader, streg, stof, komposition og om mit billedet kunne ånde. En helt ny verden for mig. Hver gang jeg var hos dig på kunstkursus, fik jeg noget med hjem. Du udfordrede mit pæne Jeg, som har fuldt mig lige siden i andre kunstneriske sammenhænge. Din undervisning satte gang i en udvikling af mit maleri og mit Jeg. Du bragte mig videre…”

Mette Bay Klarskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har haft stor glæde af malekurser hos Emelia. Emelia har hjulpet mig med at overvinde min blokeringer og begrænsninger og finde mit personlige maleriske udtryk, hvilket har givet mig meget både på det kreative og personlige plan. Emelia forstår at møde sine kursister der hvor de er og nænsomt hjælpe dem videre på deres rette vej. Jeg kan på det varmeste anbefale Emelia`s malekurser.”

Hanne Vadskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Det har været trygt for mig at deltage på Emelia Regitse`s kunstkurser i Atelieret Glim. Der bliver undervist individuelt på en kreativ og inspirerende måde. Jeg har oplevet plads og rum til at være mig med stor tryghed og støtte til at udvikle netop mit individuelle udtryk i maleriet. Hvis der er opstået blokeringer i maleprocessen, har jeg altid følt mig støttet og forstået samt fået en håndsrækning med nye måder at se maleriet på i forhold til teknik og personlig udvikling. Så hermed mine bedste anbefalinger.”

Stence Johansen