KUNSTBLOGGEN

Mal med vinterstemning

Har du lyst til undersøge dit forhold til farver? Hvordan hænger din bevidsthed sammen med farver i form af følelse, intellekt og intuition? Så vil jeg gerne invitere dig på en rejse gennem årtidernes skiftende farver med mit nyeste farvekoncept “Vinterstemning”.

Vinterstemning er det, der møder dig, når farverne bliver køligere og aftagende efter efteråret falmende farvenuancer. Lige pludselig møder du et sneklædt landskab i spændet mellem sort – hvid og grålige nuancer. Træernes brune stammer står tilbage mens himlen kan fremtrylle vinterstemning ved sol op-nedgang med sarte lyserøde, violette og blålige nuancer.

Som H.C Andersen så fortryllende skriver i Snemanden; “Hængebirken bevægede sig i vinden, der var liv i den, som i træerne ved sommertid; det var mageløst dejlighed! og da solen så skinnede, nej, hvor funklede det hele, som om det var overpudret med diamantstøv og hen over jordens snelag glimrede de store diamanter, eller man kunne også tro, at der brændte utallige små bitte lys, endnu hvidere end den hvide sne”.

Farverne skabes i vores bevidsthed

Det er vinterstemning og poesi med den mest fortryllende magi. Hvis du selv er nysgerrig på naturens mangfoldige farveoplevelser, så er gåture i naturens en fantastisk indgang til farver. Som Ole Ingolf Jens, Fil.lic. skriver i sin bog ´Farvernes metafysik; “Det er først, når vi skaber farverne i sindet, at vi ser farverne “derude”. Eller sagt på en anden måde, så er det os selv, som maler verden ved hjælp af bevidsthed. Nu er du måske allerede stået af. Den gængse opfattelse er jo, at farver er udenfor os selv. Hvordan kan jeg så lige pludselig være skaber af farver? Jeg må indrømme, at det tog lidt tid at fordøje denne hovedtese i bogen “Farvernes metafysik”.

Han skriver; “Farverne har ikke nogen farve i sig selv og derfor ikke eksisterer uden for os, men er en del af vores bevidsthed. Farverne opstår, når lysets energi reagerer med vores bevidsthedsenergi. Den enkeltes oplevelse af farver afhænger derfor af vedkommendes bevidsthed og sindsstemning og er relateret til følelser, intellekt og intuition”.

Farvekoncept “Vinterstemning”

Hvis du gerne vil have dette lidt mere ned på jorden, vil jeg invitere dig til mit nyeste farvekoncept. Det er tænk som en afgrænset farveoplevelse efter årstiderne farvestemninger. I første omgang har jeg udviklet “Vinterstemning”. Det er en samling af farvepigmenter, du selv kan blande. Det giver dig mulighed for blande de toner, farvenuancer, valør, kulør, klarhed og mætning, som du kan iagttage gennem din egen farvebevidsthed. Jeg vil invitere dig til at undersøge hvordan vinterens farvestemning, hænger sammen med dit eget følelsesliv, intellekt og intuition.

Måske bliver du mere overbevidst om, at farver hænger sammen med din bevidsthed eller måske ikke. Men uanset hvad, så er et arbejde med naturens farver, et godt udgangspunkt for at komme til en erkendelse af, hvad farver er for dig.

Mal med vinterstemning gennem naturoplevelser

Når du ønsker en større forståelse af sammenhængen mellem farver og bevidsthed, så på med overtøjet, hue og vanter og ud i naturen. Hvis du endnu ikke har oplevet en nattehimmel i februar fyldt med klare stjerner, så er det tid nu.

Naturen fører os ind i langt større menneskelige dimensioner, hvilke kun vil give dig større dybde i dit kunstneriske arbejde. For at fange detaljer i naturen, kan du tage fotos eller hurtige farvenotater for derved at opnå større farvebevidsthed.

mal med vinterstemning
mal med vinterstemning

 Hvis du er nysgerrig på farvekonceptet “Vinterstemning”, så kan du tjekke webshoppen >

vinterstemning

Hængekøjen under åben himmel
Hvis du ønsker at skærpe din iagttagelsesevne gennem sansning af naturens skiftende farvestemninger, så er en hængekøje sagen. Tag en sovepose under armen og en kop varm the, så er du beskæftiget i mange timer under åben himmel.

Du kan opleve skyernes dans over himlen. Grene og træstammers forskellige brunlige nuancer i barken. Sneen, der funkler som stjernestøv med blåligt skær. Farvenuancer, du normalt ikke vil registrere i din travle hverdag, fordi det kræver tid og fordybelse.

Alle dine iagttagelser kan du så tage med din ind i dit værksted og overføre til lærredet.

 

Ikke tilgængelig pt…