Farver er det helt afgørende aspekt indenfor malerkunsten. Derfor er det essentiel, at forstå farver på overfladen såvel i dybden. For hvad er det egentlig farver vil os, og hvordan kan du bruge dem i dit kunstneriske udtryk? Jo mere viden og bevidsthed du får omkring farver desto bedre kan du indarbejde niveauer af vitalitet, følelse og farvefornemmelse i dit maleriske arbejde.

farver

Farver systematiseres til en farvecirkel
Vores farverejse begynder hos den tyske videnskabsmand og filosof Johann von Goethe. Han iagttager farverne ud fra mineral, plante og dyreriget, hvor han systematiserer sine farve iagttagelser. Det fører til Goethes farvelærer, hvor han placerer de komplementære farver – blå/orange, violet/gul og rød/grøn overfor hinanden, så det danner en helstøbt farvecirkel.

Disse farver kan du sansen og erkende på forskellige niveauer – fysisk, sjæleligt og spirituelt. Farverne kan åbne op for oplevelser og erkendelser på mange planer. Det vigtige er, at du holde et åbent sind, så farverne kan tale til alle dine sanser og berige dig med deres fantastiske egenskaber og kvaliteter.

farver

Hvor møder du farver fysisk?
Hvis du eksempelvis tager farvepigmentet titanhvid, som er udvundet af mineralet ilmenit. Dette pulver blander du med en en binder eksempelvis akrylbinder, så opstår akrylmaling. Det er det fysiske niveau i farver, som er dødt fysisk materie. Hvis du påfører lærredet denne fysiske farve uden at bringe dig selv i spil, vil farven fremtræde livløs. Dette fænomen optræder i mange ældre billeder på kunstmuseer. 

Hvor møder du farver sjæleligt ?
Når du arbejder i det sjælelige område, vil du møde dig selv følelsesmæssige i forhold til farverne. Nogle farver elsker du, andre farver frastøder dig. Der er selvfølgelig en grund til, at du kan lide nogle farver fremfor andre. Farver har nemlig dybere egenskaber og kvaliteter, som du reagerer på enten med sympati eller antipati. Nogle farver er dominerende andre trækker sig tilbage. Nogle er varme andre kolde. Det er sjælens sprog, som du kan opfange og videregive gennem dit maleriske udtryk.

Hvor møder du farver spirituelt?
Den næste mulighed for farveoplevelse ligger i det spirituelle niveau. Jo mere transparens du bygger ind i dine farvelag gennem lysets kvaliteter, desto bedre kan du opleve og erfare farvernes spirituelle dimensioner. Farver har indre liv eller man kan kalde det et indre “væsen”. Det kan du erkende og opleve gennem dit sanseapparat. Eksempelvis fremtræder farven gul ikke kun som fysisk stof skabt af et mineral. Når der væves lys ind i transparente lag, begynder den gule farve at stråle. Den har en udvidende kraft, som fylder rummet ud, hvis den ikke bliver bremset af andre farvekvaliteter.

Alle farver har egenskaber og kvaliteter, som man kan erkende gennem et fordybende arbejde med farvemeditation. Du skal bruge disse erfariger med farverne til at højde dit maleri til nye dimensioner, hvis du ønsker at indbygge sjælelige og spirituelle vibrationer ind i dit maleri. Det hele ligger lige og venter på dig. Derfor har jeg lavet online kurset “Lær at meditere med farver”, som henvender sig til dig, der ønsker større farvebevidsthed men også ønsker at lære om din egen tilgang til farver.

Er du nysgerrig,  så klik på knappen. Se, hvad du kan lære om dig selv og få højnet din farvebevidsthed gennem farvemeditation >>>

Ikke tilgængelig pt…