Farver er det helt afgørende aspekt indenfor malerkunsten. Derfor er det essentiel, at forstå farver på overfladen såvel i dybden. For hvad er det egentlig farver vil os, og hvordan kan du bruge dem i dit kunstneriske udtryk? Jo mere viden og bevidsthed du får omkring farver desto bedre kan du indarbejde niveauer af vitalitet, følelse og farvefornemmelse i dit maleriske arbejde.

Farver systematiseres til en farvecirkel
Vores farverejse begynder hos den tyske videnskabsmand og filosof Johann von Goethe. Han iagttager farverne ud fra mineral, plante og dyreriget, hvor han systematiserer sine farve iagttagelser. Det fører til Goethes farvelærer, hvor han placerer de komplementære farver – blå/orange, violet/gul og rød/grøn overfor hinanden, så det danner en helstøbt farvecirkel.

Disse farver kan du sansen og erkende på forskellige niveauer – fysisk, sjæleligt og spirituelt. Farverne kan åbne op for oplevelser og erkendelser på mange planer. Det vigtige er, at du holde et åbent sind, så farverne kan tale til alle dine sanser og berige dig med deres fantastiske egenskaber og kvaliteter.

Hvor møder du farver fysisk?
Hvis du eksempelvis tager farvepigmentet titanhvid, som er udvundet af mineralet ilmenit. Dette pulver blander du med en en binder eksempelvis akrylbinder, så opstår akrylmaling. Det er det fysiske niveau i farver, som er dødt fysisk materie. Hvis du påfører lærredet denne fysiske farve uden at bringe dig selv i spil, vil farven fremtræde livløs. Dette fænomen optræder i mange ældre billeder på kunstmuseer. 

Hvor møder du farver sjæleligt ?
Når du arbejder i det sjælelige område, vil du møde dig selv følelsesmæssige i forhold til farverne. Nogle farver elsker du, andre farver frastøder dig. Der er selvfølgelig en grund til, at du kan lide nogle farver fremfor andre. Farver har nemlig dybere egenskaber og kvaliteter, som du reagerer på enten med sympati eller antipati. Nogle farver er dominerende andre trækker sig tilbage. Nogle er varme andre kolde. Det er sjælens sprog, som du kan opfange og videregive gennem dit maleriske udtryk.

Hvor møder du farver spirituelt?
Den næste mulighed for farveoplevelse ligger i det spirituelle niveau. Jo mere transparens du bygger ind i dine farvelag gennem lysets kvaliteter, desto bedre kan du opleve og erfare farvernes spirituelle dimensioner. Farver har indre liv eller man kan kalde det et indre “væsen”. Det kan du erkende og opleve gennem dit sanseapparat. Eksempelvis fremtræder farven gul ikke kun som fysisk stof skabt af et mineral. Når der væves lys ind i transparente lag, begynder den gule farve at stråle. Den har en udvidende kraft, som fylder rummet ud, hvis den ikke bliver bremset af andre farvekvaliteter.

Alle farver har egenskaber og kvaliteter, som man kan erkende gennem et fordybende arbejde med farvemeditation. Du skal bruge disse erfariger med farverne til at højde dit maleri til nye dimensioner, hvis du ønsker at indbygge sjælelige og spirituelle vibrationer ind i dit maleri. Det hele ligger lige og venter på dig. Derfor har jeg lavet online kurset “Lær at meditere med farver”, som henvender sig til dig, der ønsker større farvebevidsthed men også ønsker at lære om din egen tilgang til farver.

Er du nysgerrig,  så klik på knappen. Se, hvad du kan lære om dig selv og få højnet din farvebevidsthed gennem farvemeditation >>>

Lær at meditere med farver

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen.

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download e-bogen >

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Emelia er en knaldhamrende dygtig kunstner. Jeg var først og fremmeste tiltrukket af hendes egne malerier, især de mere vilde og kraftfulde. Som underviser har hun en evne til at få alle til at føle sig godt tilpas i hendes varme og lattermilde selskab. Hun er vidende og inspirerende med en rar måde at formidle på. Hun har fat i sig selv, kender modstanden i maleriet og fik alle på kurset videre, uanset vores individuelle tekniske niveau, forudgående kunstneriske forståelse og retning.”

Siri Reiter 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har opdaget en hel ny verden sammen med dig. Du præsenterede mig for ægtempera. Indtil da havde jeg arbejdet med akryl. Du lærte mig om farveflader, streg, stof, komposition og om mit billedet kunne ånde. En helt ny verden for mig. Hver gang jeg var hos dig på kunstkursus, fik jeg noget med hjem. Du udfordrede mit pæne Jeg, som har fuldt mig lige siden i andre kunstneriske sammenhænge. Din undervisning satte gang i en udvikling af mit maleri og mit Jeg. Du bragte mig videre…”

Mette Bay Klarskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har haft stor glæde af malekurser hos Emelia. Emelia har hjulpet mig med at overvinde min blokeringer og begrænsninger og finde mit personlige maleriske udtryk, hvilket har givet mig meget både på det kreative og personlige plan. Emelia forstår at møde sine kursister der hvor de er og nænsomt hjælpe dem videre på deres rette vej. Jeg kan på det varmeste anbefale Emelia`s malekurser.”

Hanne Vadskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Det har været trygt for mig at deltage på Emelia Regitse`s kunstkurser i Atelieret Glim. Der bliver undervist individuelt på en kreativ og inspirerende måde. Jeg har oplevet plads og rum til at være mig med stor tryghed og støtte til at udvikle netop mit individuelle udtryk i maleriet. Hvis der er opstået blokeringer i maleprocessen, har jeg altid følt mig støttet og forstået samt fået en håndsrækning med nye måder at se maleriet på i forhold til teknik og personlig udvikling. Så hermed mine bedste anbefalinger.”

Stence Johansen