Kreativ proces = viden og erfaring.

Kunstneriskproces = viden, erfaring og personlighed.

Kreativ og kunstnerisk proces, hvad er  forskellen ? Har du tænkt over, hvornår du arbejder kreativ og hvornår du går over i en kunstnerisk fase eller om du i det hele taget gør det ? Jeg vil i denne artikel give mit bud på en kreativ og en kunstnerisk proces, som kan give dig en fornemmelse af de to områders muligheder og udfordringer.

Hvis du udelukkende arbejder i en af de processer, vil der være områder i skabelseprocessen, som du går glip af,  hvorved du mister bevægelsesfriheden i din maleproces. Har du friheden til at vælge din maleproces ?

Disse to sætninger er det jeg kom frem til efter flere år arbejde indenfor det kunstneriske og kreative felt med maleriet. Dybest set ganske enkle erkendelser, men indenfor et non-verbalt kunstnerisk erkendelsesområde, kan det tage sin tid at få viden bevidstgjort og erkendt.

Jeg kommer til den erkendelse efter lang tids pause med maleriet, hvor min maleproces er alt for opslidende og dybdegående i sin karakter. Hver gang et maleri kommer til verden, bruger jeg hver eneste celle i min krop med stor træthed til følge. Jeg har ingen bevidsthed om. at jeg måske bare engang imellem skal tage en ” svømmetur” billedligt talt i overfladen af havet.

Jeg behøver jo ikke hver gang gå 3000 meter ned på havets bund i skabelsesprocessen. Den mulighed er simpelhen ikke tilstede i min bevidsthed.

Efter et par år sidder jeg en dag på grafisk grundforløb og skal skabe grafisk materiale til en folde. Jeg har oplevelsen af, at være i en kreativ proces, hvor jeg skal sætte forskellige elementer sammen til en komposition.

Men der er en forskel fra den skabelsesproces, jeg normalt kender fra maleriet.Jeg går ikke ind med min personlighed og gør folderen til min med hele min krop, sjæl og ånd. Folderen skal holdes ude for mit personlige felt, hvilket gør, at jeg heller ikke er så træt, som jeg plejer at bliver i en skabende proces.Jeg indser, at man kan arbejde forskelligt i en skabelsesproces på forskellige planer.

Forskellen handler om hvordan jeg bruger min personlighed. I den kreative proces er det min viden og erfaring indenfor farver, komposition osv, jeg arbejder med i skabelsesprocessen. I den kunstneriske proces forholde jeg mig til skabelsesprocessen ud fra et kropsligt, sjæleligt og åndeligt. Jeg er langt mere involveret personligt, som det væsen jeg er med hele min energistruktur.

Denne A-ha oplevelse gør, at jeg nu også kan arbejde ud fra en kreativ maleproces i mine malerier, hvor jeg bruge min kunstnerisk erfaring og viden til at skabe malerierne. Når jeg så vil involvere mig mere på et dybere plan, åbner jeg op til kropslige, sjælelige og åndelige planer i min maleproces. Men forskellen er nu, at jeg har et valg mellem en kreativ og en kunstnerisk maleproces.

Læs også blogindlægget Lær at male abstrakt

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen.

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download e-bogen her >

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Emelia er en knaldhamrende dygtig kunstner. Jeg var først og fremmeste tiltrukket af hendes egne malerier, især de mere vilde og kraftfulde. Som underviser har hun en evne til at få alle til at føle sig godt tilpas i hendes varme og lattermilde selskab. Hun er vidende og inspirerende med en rar måde at formidle på. Hun har fat i sig selv, kender modstanden i maleriet og fik alle på kurset videre, uanset vores individuelle tekniske niveau, forudgående kunstneriske forståelse og retning.”

Siri Reiter 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har opdaget en hel ny verden sammen med dig. Du præsenterede mig for ægtempera. Indtil da havde jeg arbejdet med akryl. Du lærte mig om farveflader, streg, stof, komposition og om mit billedet kunne ånde. En helt ny verden for mig. Hver gang jeg var hos dig på kunstkursus, fik jeg noget med hjem. Du udfordrede mit pæne Jeg, som har fuldt mig lige siden i andre kunstneriske sammenhænge. Din undervisning satte gang i en udvikling af mit maleri og mit Jeg. Du bragte mig videre…”

Mette Bay Klarskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har haft stor glæde af malekurser hos Emelia. Emelia har hjulpet mig med at overvinde min blokeringer og begrænsninger og finde mit personlige maleriske udtryk, hvilket har givet mig meget både på det kreative og personlige plan. Emelia forstår at møde sine kursister der hvor de er og nænsomt hjælpe dem videre på deres rette vej. Jeg kan på det varmeste anbefale Emelia`s malekurser.”

Hanne Vadskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Det har været trygt for mig at deltage på Emelia Regitse`s kunstkurser i Atelieret Glim. Der bliver undervist individuelt på en kreativ og inspirerende måde. Jeg har oplevet plads og rum til at være mig med stor tryghed og støtte til at udvikle netop mit individuelle udtryk i maleriet. Hvis der er opstået blokeringer i maleprocessen, har jeg altid følt mig støttet og forstået samt fået en håndsrækning med nye måder at se maleriet på i forhold til teknik og personlig udvikling. Så hermed mine bedste anbefalinger.”

Stence Johansen