Maleriet “RUMMET BAG” til højre spalte, er malet med æg-olie tempera, hvor du kan iagttage stråleglas og det “levende” aspekt ved tempera. Her følger de 7 gode grunde til at arbejde med teknikken tempera;

1) Historikse rødder fra oldtiden op til nu…
Det er fascinerende at male med en teknik, der har haft så mange udtryksformen gennem tiden. Maleteknikken tempera har historiske rødder helt tilbage fra oldtidens Ægypten`s seccomaleri videre til middelalderens altertavler og ikonmaleri op til renæssansens berømte maleri “Venus fødsel af Botticelli og frem til samtidskunsten.

2) Hurtig tørretid
Tempera er god for dig med en hurtig maleproces og mange farvelag oven på hinanden. Tempera tørrer nemlig hurtig, så du nemt og hurtigt kan komme videre med det næste lag maling.

3) God farvevedhæftning
Tempera har en god evne til at hæfte på malegrundlaget dvs at farven ikke reagerer underligt og ikke vil hæfte på malegrunden af gesso. Pigmentet forbinder sig godt på lærredet, så du stille og roligt kan opbygge dit maleri uden teknisk problemer med vedhæftning.

4) Bland dine egne farver …
Hvis du ønsker indflydelse helt ned på det stoftlige plan i dit maleri, skal du blande dine egne farver. Du vil måske opleve det lidt omstændigt i starter fordi du lige skal lære blandingsteknikken, men du vinder muligheden for at påvirke farven energetisk. Du kan sidestille det med om du bedst kan lide at lave din egen mad, hvor du kender kvaliteten af dine ingredienser samt kan påvirke maden gennem din personlighed eller om du mere er til færdigretter.

5) Klare farver med dybde, farvekraft og stor holdbarhed
En anden fordel ved tempera farver er, at du får meget klare farver med stor farvekraft og holdbarhed. Dine farver kan faktisk fremstå med stor strålekraft, så du får en fornemmelse af farveenergi og vibration. Farver er ikke ens og slet ikke deres fremtoning og karakter, som gerne skal understøtte gennem din maleteknik.

6) Teknisk spændvidde fra laserende til olieret farveflade
Tempera farver har forskellige blandingsformer alt afhængig af bindemidlet er Æg både hvide og blomme er i stand til at emulgere linolien, hvorved olien skifter fra oliefase, således at malingen bliver vandfortyndbar. Det betyder, at du faktisk både kan male laserende som i akvarel og mere olieret som i oliemaleriet. Det giver dig dig stor spændvidde i dit tekniske udtryk i maleriet fra transparente til mere dækkende farveflader.

7) Temperafarver uden terpentin eller plastpartikler
Hvis du ikke kan tåle terpentin (oliemaleriet) eller plastmaling med mikroskopiske plastpartikler (akrylmaleri), er tempera et godt alternativ. Til fremstilling af temperafarver anvender du ikke terpentin eller plastmaling men bruger i stedet æg, vand, linolie samt farvepigment. Hvis du yderligere har brug for beskyttelse i farvefremstillinger, kan du anvende en maske, når du blander det pulveriseret farvepigment med æg, olie og vand.

Hvordan du konkret gør, kan du se i mit online tempera kursus. Her går jeg i dybden med alle de 7 fordele med tempera teknikken. Kurset er under skabelse, så skriv dig op til mit nyhedsbrev, så kontakter jeg dig så snart kurset er færdigt. Skriv dig op til nyhedsbrevet her >>>

Hvad betyder tempera ?

Ordet tempera betyder at “blande” på latin.

Der er flere typer og varianter af tempera alt afhængig af hvilke type bindemiddel, man anvender til farvefremstillingen.

– Ægtempera

– Kasein tempera

– Voks tempera

– Okseblod tempera

– Kalk tempera

 

portrætfoto

Materialer til

tempera maling 

På Kunstbloggen kan du købe farvepigmenter til fremstilling af tempera farver.

pigmenter

Gå til webshop >>>

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen.

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download din e-bog her