Perspektiv i maleriet kan skabes gennem viden omkring farvernes dybdevirkning. Nogle farver opstår foran – andre farver opstår bagved lyset. Viden om farvernes evne til at træde foran eller bagved i billedet, kan du bruge til at opnå farveperspektiv dvs illusionen af rum i dine billeder.

I det følgende kommer 4 grundlæggende øvelser, hvor du træner forståelsen for farvekvalitet, toning og perspektiv. Disse øvelser ligger indenfor den kunstpædagogiske praktis. Nogle gange er det bare rart med konkrete kunstneriske øvelser, hvor du ikke altid skal være skabende i dit individuelle billedsprog. Så første opgave kommer her

Toning af farveflader
Farvemæthed i en flade, spiller en rolle i forhold til, hvor langt fremme eller tilbage et motiv fremstår i billedet. Jo mere mættet en farveflade fremtræder desto tættere på fremstår motivet. Jo mindre mættet en farveflade fremtræder desto længere væk kommer motivet. På den måde opnår du perspektiv i dine billeder gennem farvefladernes toning og farvemætning.

Du kan arbejde med fortætning ved at gå fra lys til mørke farveflade eller omvendt. Nogle gange kan det være lettere at bruge gråtone-skalaen altså fra hvid til sort for at fange fornemmelse af mæthed i farvefladen.

For at gøre det lettere for dig, kan du lave et antal firkanter, hvor du stille og rolig arbejder med fortætning af en farve

Farvernes kvaliteter
En anden indfaldsvinkel er farvekvalitet eller “væsen”. Gennem meditative øvelser eller betragtning af himlen, kan du få en fornemmelse af farverum og kvalitet. Alle farver har egenskaber, som kan beskrives gennem dine fornemmelser og intuition. Farver påvirker os gennem vores sansesystem. Ved at lære om farvernes objektive egenskaber, kan du bruge disse erfaringer til at skabe perspektiv i dine billeder.

Hvis vi eksempelvis tager komplementærfarverne orange og blå. Du kan male med blå og orange Stockmar akvarelfarver. De er udvundet af naturfarve uden giftstoffer. Når du arbejder med naturfarve, vil du kunne få farveoplevelser, som ligger så tæt op af naturen som muligt. 

Maleteknik
Du kan anvende maleteknikken `vådt i vådt` på akvarelpapir. Du lægger et akvarelpapir i en balje med koldt vand i et par minutter. Dernæst dupper du det forsigtigt med en bomuldsklud. Du kan nu begynde at male med henholdvis farven blå og orange på hvert sit stykke papir. 

  • Hvordan oplever du farverne?
  • Hvordan vil du beskrive farvernes kvaliteter?
  • Overvej hvordan farvekvalitet bruges i forhold til perspektiv?

Dine erfaringer med toning, farvefortætning og farvekvalitet, sætter du nu i forbindelse med et landskab. Den orange vil gå fremad i billedet. Den blå farve vil trække sig tilbage i landskabet. Du sætter de 2 egenskaber sammen, så du opnår perspektiv i billedet. Vupti, så har du farveperspektiv. 

Læs mere om farve kvalitet >

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen.

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download e-bogen her >

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Emelia er en knaldhamrende dygtig kunstner. Jeg var først og fremmeste tiltrukket af hendes egne malerier, især de mere vilde og kraftfulde. Som underviser har hun en evne til at få alle til at føle sig godt tilpas i hendes varme og lattermilde selskab. Hun er vidende og inspirerende med en rar måde at formidle på. Hun har fat i sig selv, kender modstanden i maleriet og fik alle på kurset videre, uanset vores individuelle tekniske niveau, forudgående kunstneriske forståelse og retning.”

Siri Reiter 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har opdaget en hel ny verden sammen med dig. Du præsenterede mig for ægtempera. Indtil da havde jeg arbejdet med akryl. Du lærte mig om farveflader, streg, stof, komposition og om mit billedet kunne ånde. En helt ny verden for mig. Hver gang jeg var hos dig på kunstkursus, fik jeg noget med hjem. Du udfordrede mit pæne Jeg, som har fuldt mig lige siden i andre kunstneriske sammenhænge. Din undervisning satte gang i en udvikling af mit maleri og mit Jeg. Du bragte mig videre…”

Mette Bay Klarskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har haft stor glæde af malekurser hos Emelia. Emelia har hjulpet mig med at overvinde min blokeringer og begrænsninger og finde mit personlige maleriske udtryk, hvilket har givet mig meget både på det kreative og personlige plan. Emelia forstår at møde sine kursister der hvor de er og nænsomt hjælpe dem videre på deres rette vej. Jeg kan på det varmeste anbefale Emelia`s malekurser.”

Hanne Vadskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Det har været trygt for mig at deltage på Emelia Regitse`s kunstkurser i Atelieret Glim. Der bliver undervist individuelt på en kreativ og inspirerende måde. Jeg har oplevet plads og rum til at være mig med stor tryghed og støtte til at udvikle netop mit individuelle udtryk i maleriet. Hvis der er opstået blokeringer i maleprocessen, har jeg altid følt mig støttet og forstået samt fået en håndsrækning med nye måder at se maleriet på i forhold til teknik og personlig udvikling. Så hermed mine bedste anbefalinger.”

Stence Johansen