abstrakt kunst, egentlig billedkunst, der fremhæver væsentlige, karakteristiske eller alment kendetegnende træk på bekostning af uvæsentlige og individuelle detaljer. Men udtrykket har i praksis altid været anvendt om kunst, der “ikke forestiller noget”, dvs. er sammensat af former og farver uden direkte genkendelig forbindelse til den ydre virkelighed — det, der også betegnes nonfigurativ kunst. (Gyldendal, Den Store Danske)

Lær at male abstrakt er en malemetode, du kan lære ved at åbne dine sanser. Sanserne er det redskab, du skal bruge for at kunne navigere i den abstrakte verden. Helt overordnet er der to store hovedindgange til et arbejde med abstrakt maleri – en mere spontan og ekspressiv til en mere gennemreflekteret orden udtrykt i geometriske former. Men uanset hvilken abstrakt retning, du vælger, skal du bruge dine sanser.

 Hvis du eksempelvis går på en kunstudstilling og betragter malerier, vil du højst sandsynlig i første omgang fange et maleri med dine øjne. Hvis du så ikke genkender motivet ud fra en fysisk genkendelig form, må du åbne andre sanser for at undersøge om der skulle være en anden indgang til maleriet.

Det kan være, du gennem at lytte til farvernes klange, kan komme til en oplevelse af billedet. Det kan være du gennem din kropsfornemmelse, kan mærke hvordan billedet påvirker dig og dermed opstår der en åbning til malerier. Mulighederne er mange, men det er din evne til mangeartet sansning, der afgør om du kan opleve og sanse det abstrakte maleri både som betragte og skaber af kunstværker

Hvordan du kan arbejde med abstrakt maleri

Når du skal i gang med at male et abstrakt maleri, kan du både tage afsæt i en konkret ydre genstand, som du skaber en abstraktion omkring eller du kan tage afsæt i din indre verden. I begge tilfælde skal du sanse og opleve din ydre eller indre verden med din føle, smags, lugte, høre, syns, føle, balance og muskelsans.

Ønsker du at arbejde med din indre verden, kan du tage afsæt i dine tanke, følelser og din krop. Hvis du eksempelvis tager afsæt i dine kropsfornemmelse lige nu, kan du sikkert mærke en hel masse impulser. Det kan være en fornemmelse af  uro, tyngde, lethed, bevægelse, ubalance, balance osv.

Udtryk fornemmelsen af bevægelse på lærredet
Fornemmelse af bevægelse kan være et udgangspunkt for et abstrakt maleri. Du skal mærke denne indre fornemmelse og impuls af bevægelse. Derefter tage du en beslutning om hvilken farve, der i vibration og energi, kan udtrykke denne fornemmelse af bevægelsen.

Sæt da penslen på lærredet og lad denne bevægelses energi blive overført fra din krop ud igennem din pensel til lærredet. Tænk ikke i første omgang over hvordan billedet ser ud. Men koncentrer dig om der er overensstemmelse mellem  fornemmelsen af bevægelse inden i din krop, at den stemmer overens med den fornemmelse, du oplever på dit lærred.

 

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download e-bogen her >

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Emelia er en knaldhamrende dygtig kunstner. Jeg var først og fremmeste tiltrukket af hendes egne malerier, især de mere vilde og kraftfulde. Som underviser har hun en evne til at få alle til at føle sig godt tilpas i hendes varme og lattermilde selskab. Hun er vidende og inspirerende med en rar måde at formidle på. Hun har fat i sig selv, kender modstanden i maleriet og fik alle på kurset videre, uanset vores individuelle tekniske niveau, forudgående kunstneriske forståelse og retning.”

Siri Reiter 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har opdaget en hel ny verden sammen med dig. Du præsenterede mig for ægtempera. Indtil da havde jeg arbejdet med akryl. Du lærte mig om farveflader, streg, stof, komposition og om mit billedet kunne ånde. En helt ny verden for mig. Hver gang jeg var hos dig på kunstkursus, fik jeg noget med hjem. Du udfordrede mit pæne Jeg, som har fuldt mig lige siden i andre kunstneriske sammenhænge. Din undervisning satte gang i en udvikling af mit maleri og mit Jeg. Du bragte mig videre…”

Mette Bay Klarskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har haft stor glæde af malekurser hos Emelia. Emelia har hjulpet mig med at overvinde min blokeringer og begrænsninger og finde mit personlige maleriske udtryk, hvilket har givet mig meget både på det kreative og personlige plan. Emelia forstår at møde sine kursister der hvor de er og nænsomt hjælpe dem videre på deres rette vej. Jeg kan på det varmeste anbefale Emelia`s malekurser.”

Hanne Vadskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Det har været trygt for mig at deltage på Emelia Regitse`s kunstkurser i Atelieret Glim. Der bliver undervist individuelt på en kreativ og inspirerende måde. Jeg har oplevet plads og rum til at være mig med stor tryghed og støtte til at udvikle netop mit individuelle udtryk i maleriet. Hvis der er opstået blokeringer i maleprocessen, har jeg altid følt mig støttet og forstået samt fået en håndsrækning med nye måder at se maleriet på i forhold til teknik og personlig udvikling. Så hermed mine bedste anbefalinger.”

Stence Johansen