Følelser er et område i dig, som du kan vælge at male ud fra i dit maleri. Men lever du i dit hoved, kender du sikkert den udfordring , at du har svært ved at få dine følelser igennem på lærredet. De vil simpelhen ikke ud for der er ikke kontakt fra dit hoved til dit hjerte og ud til din arm igennem din pensel.

Et maleri uden følelse og krop, vil virke koldt og tørt, idet farven ikke er blevet belivet med æterisk energi og personlige stemninger fra dit følelserliv.

Følelser helt fra sorg, raseri, vrede, ophidset, forvirret, blidhed, glæde, mildhed, lykke, fryd, vemod, tristhed, gal, overrasket, forbavset, bange, angst, bedrøvelse, sprudlende, panisk, rolig, utålmodig, stille, hjælpeløs til skuffelse osv. Et kæmpe spænd af følelser du kan udtrykke i dit maleri, som giver et ekstra kommunikationslag.

Hvis dit maleri males ud fra dine følelser, bliver ikke alene dine beskuer mere involveret i din kunst fordi alle mennesker på et bevidst eller ubevidst plan, kan kontaktes gennem følelser

Men samtidig vil du også kunne opleve en forløsning gennem en arbejdning af dit følelsesliv, hvor dine følelser vil blive transformeres og forvandlet til dybere lag i din psyke.

Hvis du eksempelvis har en vedvarende kronisk følelser af depression eller ensomhed o.lign, kan disse følelser bearbejdes. Du vil opdage at følelser ikke er statiske og kan forvandles og transformeres. I det rum hvor der eksempelvis før var ensomhed, kan følelsen bearbejdes til en følelse af fylde inden i dig.

I det følgende er der konkrete ideer til, hvad du kan gøre for at udtrykke dine følelser på lærredet

 

 1) Hvis du har sværere ved at få kontakt til dine følelser, kan du gøre sådan:

Hvis du ikke kan mærke dine følelser på nogen måde, kan det være en fordel at betragte havet, som er bærer af vores følelsesliv. Havet indeholder alle vores følelser fra den mest blide til den mest voldsomme følelse.

Her i sommer observer jeg havet gennem 8 dage gennem døgnets 24 timer, hvad havet kan indeholde af følelsesmæssige spejlinger i vores indre. På mange måder er det en heldig uge for jeg bliver både præsenteret for tordenvejr, regnbue, rusk og vind og dejlige solskintimer hvor havet har de blideste kvaliteter.

Hvis du vedvarende observerer havet emotionelle bevægelser og åbner dine sanser for en indre oplevelse af havets bevægelser i dig, vil du efterhånden blive bedre og bedre til at mærke ind i dig selv og dermed på sigt kunne udtrykke dine indre følelser. Dine sanser er indgange til din indre verden, så det er dem, der skal trænes gennem dit liv. Du kan spørge dig selv som en start til at erobre dit følelsesliv og din indre verden;

1) Hvordan lugter havet?
2) Hvordan ser havet ud lige nu?
3) Hvordan er bevægelsen i havet gennem min krop?

Osv….

2) Hvis du har en åbning til dine følelser kan du gøre sådan:

Er du i stand til at mærke hvordan tordenvejr vibrerer inden i dig, så start med at en blyant og lad din krop give denne vibration af tordenvejr en bevægelse på dit papir. Du kan også bruge farve hvis det er bedre for dig. I første omgang skal det ikke ligne noget tordenvejr men du skal kunne genkende den vibration, du mærke gennem din krop på papiret udtryk gennem farven og din streg. Prøv med alle de stemninger havet kan give dig gennem en dag og se forskellen på dit papir som en øvelse i at udtrykke vibration og energi som et udtryk for dine sansninger gennem dit følelseliv.

Husk altid i starter, når du begynder at udtrykke dine følelser, at det ikke handler om at lave mesterværker på lærredet. At lære om dine følelser og udtrykke dem, er i første omgang øvelser, som senere hen selvfølgelig skal give dit maleri et ekstra kommunikationslag gennem farve, form og bevægelse.

Læs også blogindlægget om årstidernes farvenuancer

emelia regitse edelsøe

Download e-bogen.

” Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”

Et kunstnerisk ledelsesværkstøj

Tilmeld dig nyhedsbrevet om Kunst og Skaberprocesser. Nul spam. Kun e-mails om kunst. Du kan til enhver tid afmelde dig med et klik. Ved tilmelding får du samtidig guiden “Sådan finder du vejen til dit unikke kunstneriske udtryk”, hvor du kan teste dit kunstneriske ståsted.

Download e-bogen her >

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Emelia er en knaldhamrende dygtig kunstner. Jeg var først og fremmeste tiltrukket af hendes egne malerier, især de mere vilde og kraftfulde. Som underviser har hun en evne til at få alle til at føle sig godt tilpas i hendes varme og lattermilde selskab. Hun er vidende og inspirerende med en rar måde at formidle på. Hun har fat i sig selv, kender modstanden i maleriet og fik alle på kurset videre, uanset vores individuelle tekniske niveau, forudgående kunstneriske forståelse og retning.”

Siri Reiter 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har opdaget en hel ny verden sammen med dig. Du præsenterede mig for ægtempera. Indtil da havde jeg arbejdet med akryl. Du lærte mig om farveflader, streg, stof, komposition og om mit billedet kunne ånde. En helt ny verden for mig. Hver gang jeg var hos dig på kunstkursus, fik jeg noget med hjem. Du udfordrede mit pæne Jeg, som har fuldt mig lige siden i andre kunstneriske sammenhænge. Din undervisning satte gang i en udvikling af mit maleri og mit Jeg. Du bragte mig videre…”

Mette Bay Klarskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Jeg har haft stor glæde af malekurser hos Emelia. Emelia har hjulpet mig med at overvinde min blokeringer og begrænsninger og finde mit personlige maleriske udtryk, hvilket har givet mig meget både på det kreative og personlige plan. Emelia forstår at møde sine kursister der hvor de er og nænsomt hjælpe dem videre på deres rette vej. Jeg kan på det varmeste anbefale Emelia`s malekurser.”

Hanne Vadskov

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

“Det har været trygt for mig at deltage på Emelia Regitse`s kunstkurser i Atelieret Glim. Der bliver undervist individuelt på en kreativ og inspirerende måde. Jeg har oplevet plads og rum til at være mig med stor tryghed og støtte til at udvikle netop mit individuelle udtryk i maleriet. Hvis der er opstået blokeringer i maleprocessen, har jeg altid følt mig støttet og forstået samt fået en håndsrækning med nye måder at se maleriet på i forhold til teknik og personlig udvikling. Så hermed mine bedste anbefalinger.”

Stence Johansen